Erasmus Nedir Nasıl Yapılır? KA210 KA220 Projeleri Yazım Aşamaları

Sayın ziyaretçi, bu sayfada Erasmus+ projeleri nedir, nasıl yapılır, proje örnekleri, proje türleri, başvuru aşamaları nelerdir gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. Eğer siz de Erasmus projesi yapmak (KA2) istiyorsanız ve nasıl yapacağınızı nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam da size göre.

erasmus proje türleri

ERASMUS PROJELERİ NEDİR NASIL YAPILIR? (KA210-SCH VE KA220-SCH)

Merhabalar, sosyal medya platformlarında sevinçle paylaşılan ‘projemiz kabul oldu’ duyurularını gördüğünüzde biz neden bir proje yapamıyoruz mu diyorsunuz. Ya da okul idareniz toplantılarda sizden Erasmus+ projesi yapmanızı mı istiyor? Erasmus+ projelerine ne kadar yakınsınız.

Bu yazı Erasmus+ projesi hazırlama konusunda istekli ancak bu konuya ilişkin hiçbir fikrim yok, nerden nasıl başlamalıyım diyenler için hazırlanmıştır. Proje nedir? Nerden başlanmalı? Adım adım sürecin anlatılacağı,  çok fazla teknik bilgiyle kafanızı karıştırmadan, teknik bilgiyi işin içine girdiğinizde pekiştireceğiniz samimi bir sohbet şeklinde olacak. Özellikle proje fikrinin bulunması, geliştirilmesi, bu fikri sizinle hayata geçirmek isteyen Avrupa’dan ortakları nerden nasıl bulacağınızı, proje yazma konusunda fikriniz yok ise başkalarının fikrine nasıl ortak olacağınıza ilişkin bir yazı olacak.

Bu yazımız özellikle School Education KA2 (Key Action 2) işbirliği projelerinden KA210-SCH (Small-scale partnerships in school education) ve KA220-SCH (Cooperation partnerships in school education) projeleri üzerine bilgilendirme içermektedir.

Yetişkin (ADU) ve Gençlik (YOU) projeleri için yazılarımız hazırlanmakta olup ilerleyen günlerde paylaşılacaktır.

ERASMUS PROJESİ YAZMAYA NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

Bu bölümden itibaren nereden başlamalıyım adımlarını maddeleyerek devam edelim.

1- Proje başvurusu için elektronik formlara ulaşacağınız ve okulunuzun/kurumunuzun E ile başlayan 8 haneli Organizasyon kimlik numarasına (OID) ulaşacağınız siteye kayıt olacaksınız. Buraya tıklayarak kayıt olacağınız siteye ulaşabilirsiniz.

Bu sisteme düzenli kullandığınız mail adresinizle ve gerçek bilgileriniz ile kayıt olacaksınız.

2- Kurum OID numarasını bilmiyorsanız kayıt olduğunuz siteye girdiğinizde sol menüde ORGANISATIONS başlığı altında ‘Search for an Organisation’ sekmesinden okulunuzun adını yazarak daha önce bir OID alınmışsa bu şekilde bir aramayla bu bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

3- Kurumunuzun kaydı hiç yapılmamış ise bu linkten kurumunuzu kayıt etmeniz gerekiyor. Bunun için Okul idarecilerinizden kurumun yasal bilgilerini önceden temin etmenizde yarar var. Buraya tıklayarak kurumunuzu webgate üzerinden kayıt edebilirsiniz.

Buraya kadar olan kısımda sadece Erasmus+ kişisel hesap oluşturma ve kurum bilgisine ulaşma veya kurum kaydını gerçekleştirdiğimizi var sayıyoruz. Şimdi bu bilgilerimiz elimizde olduğuna göre bir projeyi nasıl yazacağız ve bu sistemden başvuruyu nasıl gerçekleştireceğiz? Ortağımızı nerden bulacağız?

ERASMUS+ PROJESİ HAZIRLANIRKEN ÖNCELİKLE NELERE DİKKAT EDİLİR

4- Proje hazırlayabilmek için öncelikle bir proje fikrinin olması gerekiyor. Proje fikrini oluştururken kesinlikle kendi okulunuz ve öğrencilerinizi DÜŞÜNMEYECEKSİNİZ. Çünkü bu projeler sadece sizin çalışıp sonuca ulaştıracağınız projeler değil. Avrupa’dan okulları da düşünerek proje fikrinizi oluşturacaksınız.

5- Proje yazım diliniz kesinlikle ve kesinlikle tüm ortaklarınızı dahil edecek bir dil olacak. Projeyi siz yazıyorsunuz ancak tüm ortaklar adına yazıyorsunuz. Bu nedenle biz dilini kullanacak ve projeyi anlatırken sorun tanımında yine tüm ortakları düşünerek yazacaksınız. ‘Ortaklığımız okulları’ ‘ortaklığımız öğrencileri’ ‘Unesco, Unusef, BM nin de dediği gibi’.

ERASMUS PROJESİNE ORTAK NASIL BULUNUR? PROJEDE KAÇ ORTAK OLMALI?

6- Fikri oluşturduk ve proje dilinin ortaklığınızı kapsayacak bir dil olduğunu artık biliyoruz. Şimdi ortaklarımızı bulmamız gerekiyor. Ortak bulmak için www.etwinning.net (şimdiye kadar kullanılan)  yeni adresi (https://school-education.ec.europa.eu/en) Partner Search bölümünden proje fikrinizi paylaşarak sizinle çalışmak isteyen ortaklara ulaşabilirsiniz. (etwinning school education platformuna taşınma sürecinde bu dönem proje hazırlayacaksanız bu platformlar şimdilik çalışmıyor.)

erasmus projesi nasıl yapılır

Facebook üzerinden ortak arama grupları var ve çok daha çabuk dönüş alabiliyorsunuz gönderilerinize. Buraya tıklayarak facebooktaki Erasmus+ Partner Search grubuna katılabilirsiniz. Bu gruba katılıp ortaklık isteği gönderebilir, gönderilen ortaklık duyuruları size uygunsa iletişim kurabilir ve rahatlıkla onların projelerine ortak olabilirsiniz. (ortaklık konusunda nasıl davranacağınızı yazının sonunda bulacaksınız.)

Burada dikkat edilmesi gereken 2021-2027 döneminde uygulanan KA210-SCH için paket bütçe uygulaması 30.000 Euro veya 60.000 Euro’luk bütçe isteyebilirsiniz. Bu nedenle ortak sayınızda bu bütçe kullanımına uygun olmalı.  2 veya 3 en fazla 4 ortak ile proje yürütebilirsiniz. Ortaklarınızı proje fikrinizi geliştirecek türden okul ve NGO (dernekler) den seçmeniz gerekecek. (Tümü okul olabilir veya aranıza bir dernek ekleyebilirsiniz) Özellikle proje konunuzla ilgisi olmayan ama sizin çok merak ettiğimiz Hollanda Fransa vb gibi ülkelerden seçmek yerine proje fikriniz ile ilgili kurumları seçmeniz projenizin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasında değerlendiriciye olumlu izlenim verecektir.

PROJE NASIL YAZILIR? ERASMUS PROJESİ YAZIM AŞAMALARI

7- Sizinle birlikte 3 ortak olduğunuzu (mesafeye bağlı olarak yaklaşık 20.000 euro ortak başına) varsayarak projenin yazım aşamasına geçebiliriz. Eğer projenin her aşamasını siz yazacak veya yazmışsanız ortaklarınızla projeyi tartışıp hangi ortağın hangi sorumluluğu alacağını ve neden o sorumluluğu aldığına ilişkin ortağınızın yeterliliklerini yazmanız gerekiyor. Bunun için de ortaklarınız ile düzenli iletişim halinde olmanızda her zaman fayda var.

8- KA220 SCH projesi hazırlayacaksanız ortak sayısını projenizin ihtiyacına göre belirleyebilirsiniz. Şuanda KA220 projeleri de paket bütçe 150.000, 300.000 ve 400.000 euro şeklinde üç seçeneğiniz var. Bu tür projelerde fikri çıktı hazırlamanız gerekiyor ve bunun için projede çalışanlara ödeme yapmanız mümkün. (bu konu başlı başına bir anlatı konusu.)

9- KA210-SCH başvuru formunu açtığınızda; (sol menüde: OPPORTUNITIES/Erasmus+ sekmesinden School Education/KA210-SCH formunu açacaksınız)

  • Context bölümü: Projenizin Adı, kısaltması, Türkçe yazıyorsanız formu İngilizce adı, süresi (6 ile 24 ay arasında), başvuru yapacağınız Ajansı seçeceğiniz açılır menü, talep edeceğiniz 30.000 veya 60.000 euro seçeceğiniz bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Priorities and Topics: Öncelikler ve konular bölümü. Programın politika önceliklerinden hangisine ilişkin çalışacağınızı seçeceğiniz yatay veya okul eğitimi bölümünden BİRİNİ seçeceksiniz. Örneğin çevre ile ilgili bir proje hazırlamışsanız YATAY öncelik olarak ‘Çevre ve İklim değişikliği ile mücadele’ yi seçeceksiniz.

Hemen altında seçtiğiniz bu ana önceliği destekleyecek projenizin yan amaçlarına göre İKİ ek öncelik seçeceksiniz. Örneğin iklimi seçtim ancak projemiz dijital gelişimide destekliyor ‘Dijital hazırlık, dayanıklılık ve kapasitenin geliştirilmesi yoluyla dijital dönüşümün ele alınması’ nı seçebilirsiniz. Projeniz ile okulu cazibe merkezi haline getirecek ve dezavantajlı öğrencileri destekleyecekseniz ‘Öğrenme dezavantajı, okulu erken terk etme ve temel becerilerde düşük yeterlilik ile mücadele’ seçebilirsiniz.

Bu bölümün son kısmı artık projenizde ele almayı planladığınız üç konuyu seçeceksiniz. Yeşil beceriler, anahtar yeterlilikler, çevre ve iklim gibi.

  • Project description:  Bu bölüm projenizin en önemli kısmı.

1. soru:  ‘Ulaşmak istediğiniz somut hedefler ve ‘gerçekleştirmek istediğiniz sonuçlar veya sonuçlar’ nelerdir? Bu hedefler seçtiğiniz önceliklerle nasıl bağlantılı? (3000 karakter)
Bu bölümde hem somut hedeflerinizi yazacaksınız hem de bir önceki bölümde seçtiğimiz politikaya bu çalışmanızla nasıl katkı sağlayacağınızı açıklayacaksınız. Projenizin içeriğini, üretmek istediğiniz somut sonuçları  yazıp seçtiğiniz öncelikle bu sonuçlar nasıl bağlantılı, nasıl destekleyecek bu politikaları açıklamanız gerekecek.

2. soru:  ‘Lütfen projenizin hedef gruplarını belirtin.’ (3000 karakter)
Okul olarak düşündüğümüzde her projenin ilk hedef grubu öğrencilerdir, öğretmenlerdir, ailelerdir, okul yönetimidir, yapacağınız işbirlikleri ile yerel yönetimlerdir. Projeniz ile bu gruplarda neyi değiştirmek geliştirmek istiyorsunuz bunlardan bahsedeceksiniz.

3. soru: ‘Lütfen projenizin motivasyonunu açıklayın ve neden finanse edilmesi gerektiğini açıklayın’ (3000 karakter)
Bu bölüm artık ortaklarınızla bu projedeki motivasyonunuzu yazarak proje içeriğinize göre geliştirmek değiştirmek istediğiniz konuya ilişkin, proje ortaklarının bu proje ile kazanımını yakından uzağa doğru açıklayarak finanse edilmesi gerektiğini açıklayacaksınız. Bu bölümde proje konunuza ilişkin yapılmış bir anketiniz var ise durum analizi yaparak bu proje hibelendirilir ise bu sorunu çözebileceğinizi açıklayacaksınız. Burada önemli Avrupa geneli, Unesco sürdürülebilir kalkınma hedefleri, BM kararları gibi konunuzu destekleyecek güçlendirecek alıntılardan da yararlanabilirsiniz. Son cümle olarak da ‘projemiz hibelendirildiğinde geleceğin yetişkinleri olan 14 yaş grubu öğrencilerimizin çevre   farkındalığı armış, ailelerin ve okul paydaşlarının ……’ diyerek bu bölümü bağlayabilirsiniz.

4. Soru: ‘Proje, katılımcı kuruluşların ihtiyaç ve hedeflerini ve hedef gruplarının belirlenen ihtiyaçlarını nasıl ele alıyor?’ (3000 karakter)
Burada tüm ortaklarınızın proje konusu ve ulaşmak istediğiniz hedeflere ilişkin araştırma anken davranış değişimleri anlatarak (sadece sizin okulunuza ilişkin değil) yapılacak çalışmalar ile neleri başaracağınızı ortak kurumlardaki değişimleri anlatacaksınız.

5. soru: ‘Proje hedeflerine ulaşmak için ulusötesi ortaklarla işbirliği yapmanın faydaları ne olacak?’ (3000 karakter)
Bu kısımda neden ulusötesi çalışmalar yapmak istiyorsunuz. Kendiniz böyle bi çalışma yapsaydınız neyi başaramazdınız da bu ortaklar ile biraraya geldiniz. Özellikle proje hedeflerinizin gerçekleştirilmesinde tek tek ortaklarınızın katkıları ne olacak. Bu projelerde ulusötesi toplantılar öğrencilerin özellikle dil gelişimi, farklı kültürleri tanımaları ve saygı duymaları, kendi kültürlerini tanıtmalarına imkan tanır. Öğrencilerin ulusötesi toplantılarda öğrencilerin işbirlikçi çalışmaları mümkün olur. Ortaklarınızın yeterliliklerine ilişkin bilgi ve deneyim paylaşmaları, sizin orada öğrendiklerinizi (öğrencileriniz dahil) okullarınıza döndüğünüzde arkadaşlarınızla paylaşacak olmanızda bu projelerin ulusötesi faydalarındandır.

  • Katılımcı Kuruluşlar: Başvuru sahibi kurum ve ortakların bilgilerinin yer aldığı bölüm. Bu bölüm ortaklarınızdan alacağınız PIF’ler ile dolduracaksınız (ortağınız kurumlarını tanıtacak. Yetkili kişi ve irtibat kişisi bilgilerinin girileceği bölümler var.  Deneyimleri yazılacak ve bu proje ile ilgili deneyimleri ve ihtiyaçları bu bölümde tanıtılacak. Projenizin genel çerçevesinde ortaklarınızın mutlaka konuya ilişkin sorun ve deneyimlerini bu bölümde yazmalarını isteyin ki ilerleyen işbirliği ve proje örgüsünde bunları kullanabilesiniz.
  • İşbirliği Düzenlemeleri

1. soru ‘Ortaklık nasıl oluştu? Her ortağın projeye getireceği güçlü yönler nelerdir?’
Bu bölümde ortağınızı nasıl buldunuz, nerden buldunuz. Daha önce katılımcı kuruluşlar bölümünde belirtilen, ortaklarınızın güçlü yönleri ve proje konusuna olan yaşadığı sorunları çözme motivasyonlarından dolayı seçtiğinizi belirteceksiniz. Projeye katacaklarına ilişkin mutlaka şu şu şu yeterliliklerinden dolayı projemizi şu şekilde güçlendirecektir şeklinde açıklayınız.

2. Soru: Proje uygulaması sırasında projenin sağlıklı yönetimini ve ortaklar arasında iyi bir işbirliği ve iletişimi nasıl sağlayacaksınız?
Bu bölüm genel olarak projenizi nasıl yöneteceksiniz, koordinatörün, ortakların görev ve sorumlulukları ne, yönetim için nasıl bir yol izleyeceksiniz, ekiplerinizi nasıl kuracaksınız. Her ortak ekip kuracak mı, kurulan ekipler genel proje yönetim ekibine bağlı olacak mı, ne sıklıkta iletişimde olacaksınız, bu iletişimi neyle sağlayacaksınız. Bu bölüm için anlatacaklarınıza ek olarak online proje yönetim araçları sözkonusu (trello gibi) bu araçlarında kullanılması proje yönetimi, son tarihler, yaklaşan görevler, tamamlananlar , tamamlanmayanları topluca görmek için güzel araçlardan.

3. Soru: Projenizin hazırlanması, uygulanması veya takibi için Erasmus+ platformlarını kullandınız mı veya kullanmayı planlıyor musunuz? Evet ise, lütfen nasıl olduğunu açıklayın’
Projenin hazırlanması sırasında erasmus result platformunu incelediğinizi, kendi projenize benzer projelere ilişkin farklılık ve benzerlikleri, kendi projenizin hangi bölümlerinin diğer projelerden farklı olduğunu ve özgünlüğünüzü yazabilirsiniz. Ancak mutlaka ve mutlaka projeniz kabul edildiğinde Erasmus+ result platformunu kullanacağınızı, tüm proje çıktılarınızı burada herkesin erişimine açık paylaşacağınızı belirtmenizde yarar var.

erasmus projeleri örnekleri

4. Soru: Lütfen projedeki her bir ortak kuruluşun görev ve sorumluluklarını tanımlayın.
Bu bölümde koordinatörden başlayarak kimlerin ne görevi olduğuna ilişkin açıklamalarınız olması gerekiyor. Bu görev ve sorumluluklar için dengeli bir dağılım yapmalısınız. Her türlü ürünü, çıktıyı, takibi, yaygınlaştırmayı, izleme değerlendirmeyi bir ülkeye veremezsiniz. Proje ortaklarının yeterlilikleri gözönüne alınarak görev ve sorumlulukların paylaşıldığını yazabilirsiniz. Ortak sorumluluklar mutlaka vardır bunları tüm ortakların sorumlulukları diyerek yazabilirsiniz. Sonrasında Koordinatör olarak …… nin sorumluluğu, Bulgaristan ortağının sorumluluğu……. Çekya’nın sorumluluğu,  şeklinde ayrı ayrı yazabilirsiniz.

Ortak sorumluluklar genellikle projenin yerel yaygınlaştırılmasıdır. Her ortak eşit derecede sorumludur. Proje faaliyetlerine ilişkin son tarihlere riayet etmek, proje kabulünde sözleşmelerin zamanında imzalanması, proje ekiplerinin kurulması, ……… gibi

  • Aktiviteler: Projeniz için planladığınız öncelikle yurt dışı hareketliliklerinin gerekçeleri. Örneğin Bulgar ortağınız kodlama konusunda iyidir ve siz 6 öğrenci 2 öğretmen ile oraya kısa dönemli  kodlama eğitimi almaya gidebilirsiniz. Birbaşka etkinliğiniz dijital oyun tasarımı için onlar Türkiye’ye gelebilirler, bir diğer ortağınıza kapsayıcılık ile ilgili drama, spor, sanat gibi etkinlikler için gidebilirsiniz. Bu bölümde bütçe ödeyeceğiniz etkinlikleri yazmanız, kim, neden, nereye gidecek, ne zaman planlıyorsunuz bölümü. Bu bölümde de bu katılımcıları (ulus ötesi toplantıya götüreceğiniz öğrenci ve öğretmenleri) nasıl seçtiğiniz, nasıl hazırladığınız, ne kazanacaklarına ilişkin açıklamalar yazacaksınız.

Yine bu bölümde her bir aktivite için ayırdığınız bütçenizi detaylı olarak yazmanız gerekecek. Ülkeler arası mesafeye göre, öğretmen ve öğrenciye yol parası, günlük iaşe hesaplayacaksınız ki bu hesaplamalar her ortağın 30 veya 60 binlik bütçeden alacağı payı ortaya çıkaracak.

  • Etki ve Takip (Bu bölüm her projede benzer sorularla yer alır. En önemli yerlerden birisi)

1. Soru: Projenin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını nasıl bileceksiniz? Hangi araçları veya yöntemleri kullanacaksınız?’ 
Projenizi gerçekleştirmek ve gerçekleştirdiğinizde de oluşmak istediğiniz hedefleriniz vardı. Bu hedeflere ulaştığınızı neyle ölçeceksiniz. Kalitatif ve Kantitatif araçlarınız neler. Anketmi, görüşmemi, gözlemmi, öğrencilerinizin üreteceği kodlar mı, farkındalık ön anket son anketi mi. Yani burda özellikle hedefinize nasıl ulaşıldığına ilişkin sayısal verileri kullanacağınızı, sayısal olmayan veriler için gözlemler, davranış değişikliklerini nasıl kontrol edeceğinize ilişkin değerlendirme araçlarından bahsedebilirsiniz. Burda değerlendirme araçlarının neler olduğu değil sizin neyi nasıl ölçeceğinize ilişkin açıklamalarınız önemli. Değerlendirme enstrümanlarının geniş olması tabiki iyi olur ancak tüm enerjinizi proje değerlendirmesi için kullanamayacağınızdan kullanabileceğiniz birkaç aracı nasıl kullanacağınızı yazmanız, sonuca nasıl ulaştığınızı ne zaman anladığınızı yazmanız yeterli.

2. soru: Bu projeye katılım uzun vadede ilgili kuruluşların gelişimine nasıl katkı sağlayacak? Projenin sonuçlarını kullanmaya devam etmeyi veya proje bittikten sonra bazı faaliyetleri uygulamaya devam etmeyi planlıyor musunuz?’ 
Dikkat ederseniz her bölümde bir veya birden fazla soru var ve siz bunları yanıtlarken 3000 karakterlik bölüm yeterli gelmeyecek o yüzden daha net açıklama ve her bir soru içindeki soruya yanıt verdiğinizden emin olun. Uzun vadede katılımcı kurumların Avrupa farkındalığı, yeni ağlar kurması, okul iklimine olan ektileri, üretmiş olduğunuz proje sonuçlarınızı nasıl kullanacaksınız, örneğin bir kitap çıkarmışsanız bu kitap okul kütüphanesine veya öğretmenlerine verilerek bir ders materyali olabilecekmi, geleneksel bir gün organize etmişseniz projenize özel bu gün proje bittikten sonrada kutlanacakmı, müfredatınıza entegre edebileceğiniz bir beceri varmı gibi soruların yanıtını burda verebilirsiniz.

3. Soru: Lütfen proje sonuçlarının paylaşımına ve kullanımına ilişkin planlarınızı açıklayın. * Ortaklığınız içinde, yerel topluluklarınızda ve daha geniş kamuoyunda projenizin sonuçlarını nasıl duyuracaksınız? Sonuçlarınızı paylaşmak istediğiniz ana hedef gruplar kimlerdir? Projenizden yararlanacak başka grup veya kuruluşlar var mı? Lütfen nasıl olduğunu açıklayın.‘

Bu bölümün son sorusu projenizi nasıl yayacaksınız, kimler bundan sorumlu olacak ve yayma faaliyetleri neler. Tabiki her projenin okulda bir proje köşesi olur ancak bu sadece okula yaymaktan ileri gidemez bu yüzden yerel –ulusal basın ile proje sonuçlarınızı paylaşıp haber yapabilirsiniz. Öğretmenler, öğrenciler, veliler ile toplantılar organize edebilirsiniz. Sivil toplum kuruluşları ve yerel kamu kurumları ile birlikte çalışmalar yapabilirsiniz ki bu projenizin duyulmasını sağlar. Proje çalışmalarınızdan dolayı elde ettiğiniz katkıyı sadece kendi okulunuz ile sınırlı mı tutacaksınız yoksa milli eğitim müdürlüğünüz aracılığı ile sonuçlarınızı diğer okullar ile de paylaşacakmısınız. Bu çalışmalardan kim sorumlu olacak. Bunun için her kurum kendi yaygınlaştırma ekibini oluşturacak ve projenin tüm ortaklarından birer kişinin sürekli irtibatta olduğu bir whatsapp grubu ile yapılan çalışmaları birbirleriyle paylaşabilirler.

  • Proje Özeti: Bu bölüm buraya kadar yazmış olduğunuz herşeyi 500 karektere sığdırıp eğer projeniz geçerse içeriğin burdan çekildi yer.  Hedef, uygulama, sonuç, bölümünü net bi şekilde açıklayacağınız bölüm.

Değerli arkadaşlar umarım buraya kadar sıkılmadan okumuşsunuz. Buraya gelmişseniz projeniz bitmiş demektir. Tüm ortaklarınızdan alacağınız yetkiler/vekaletler (Mandate) ve sizin indirip müdürünüze imzalatacağınız Doğruluk Beyanını da yüklediğiniz zaman işiniz bitmiş olacak.

erasmu ka220 ka210 nasıl yazılır

ERASMUS PROJELERİNDE ORTAKLIK NASIL KURULMALI? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ortak bulma konusunda pek çok platform mevcut. En aktif kullanılanı daha önce de bahsettiğim şuan için platform değişikliği yapılan etwinning partner search. Linkini de verdiğim Facebook gruplarında ortaklık duyurusu yapacak veya ortak olmayı teklif edecekseniz;

  1. Her ortak arayan mesajın altına kesinlikle bizi ortak al mesajı yazmayın.
  2. Proje konusunun, yaş gruplarının sizin okulunuza uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  3. Bazen ortaklığı hangi ülkeden istediklerini özellikle belirtiyorlar, buna mutlaka dikkat edin, Türk ortağı varsa yada Türk ortak aramıyorsa o tip duyurulara mesaj yazmayın
  4. En önemlisi eğer proje duyurusu gördünüz ve size uygun olduğunu düşünüyorsanız;
    A: Bu projeye hangi konuda destek verebileceğinizi basitçe açıklayın ki sizin proje konusuna olan farkındalığınız ve yeterliliğiniz anlaşılsın,
    B: Projenin çıktılarıyla ilgili neler yapabileceğinizi, projeyi nasıl geliştireceğinizi, yaygınlaştırma konusunda neler yapabileceğinizi (tabiki gerçekçi olarak) kısaca açıklayarak onların projesinde ortak olmak istediğinizi yazabilirsiniz.
    C: Pek çok duyurularda duyuruyu yapan o platformlara çok fazla giremediği için mail adresi bırakıp iletişime geçilmesini ister, sizde o duyuru altına açıklama yazmayın, direk verilen mail ile iletişime geçin. Proje konusuna ilişkin tüm fikrinizi o duyuru altına yazdığınızda başkalarının proje fikrini geliştirmiş olursunuz. 
  5. Ortak aradığınızda ortaklık için beklediğiniz yeterliliklere ilişkin net bilgiler verin ki size ortaklık teklif edecekler kendi yeterliliklerini düşünerek cevap yazabilsinler.
  6. Bazı ortak arayışlarında projeyi siz yazmışsanız ortak olmak isteyenler proje fikrini veya formunu görmek isteyeceklerdir, proje formunuzu kimseye göndermeyin, sadece ortakların görevlerine ilişkin bilgilendirmeyi yapın. Projenizi submit ettikten sonra da proje formunu ortaklarınıza göndermeyin, ta ki proje kabul edildiğinde tüm formu ortaklarınız ile paylaşabilirsiniz.

Umarım projenizi geliştirme konusunda yeterli ve çalışkan ortakları bulur ve ortaklığınızı kurarsınız. Proje yazım aşamasında da bilmediğiniz konuları sormaktan asla çekinmeyin, bu konuda yardımlaşmak amacıyla kurulmuş sosyal platformlar var, mutlaka sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Buraya tıklayarak Erasmus projenizle ilgili sorulara cevap bulabileceğiniz Erasmus Plus Bilgi Havuzu/TURKEY facebook grubuna üye olabilirsiniz. Yine buraya tıklayarak Erasmus+ Paylaşım Merkezi facebook grubuna üye olabilirsiniz.

Projenizi gönderip 6 ay sonra projenizin kabul edildiğini gördüğünüzde çok sevinecek ve gerçekten inanılmaz deneyimlere yelken açacaksınız veya kabul edilmediğinde tüm dünyanız başınıza YIKILMAYACAK. Projenizin hangi bölümlerinin yetersiz kaldığına ilişkin ulusal ajanstan dönüt alacak ve eksikliklerinizi gidererek tekrar tekrar tekrar deneyeceksiniz.

Bu süreçte hepinize kolaylıklar ve başarılar dilerim.

AYHAN SEZDİRMEZ
ERASMUS+ PROJELER KOORDİNATÖRÜ


ERASMUS+ PROJELERİ İÇİN YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

Değerli ziyaretçimiz, proje yazım aşamanızda ingilizceciyiz.com olarak yanınızdayız. Projelerle ilgili öğrenmek istediğiniz bir nokta veya aklınıza takılan sorular varsa aşağıda yorumlar kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede cevaplanacaktır.

Ayrıca Erasmus+ projeleri konusunda yazım aşamasında veya sonrasında yardım almak istiyorsanız ingilizceciyizinfo@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.

ingilizceciyiz.com

“Erasmus Nedir Nasıl Yapılır? KA210 KA220 Projeleri Yazım Aşamaları” üzerine 9 yorum

  1. İyi çalışmalar
    2024 Şubat başvurusu yapmak istiyorum.k220 projesi …ortaokul ve k210 proje ilkolul ve anaokulu için onay almış proje örneğini gönderebilir misiniz.teşekkürler teşekkürler
    Aysel Durmuş

    Yanıtla
  2. Ayhan bey değerli bilgileri paylaştığınız çok teşekkürler. Özellikle bu işin içindeki insanlar bazı şeyleri sır gibi saklıyorlar. Şimdiye kadar okuduğum en bilgilendirici yazı nereden başlamam gerektiğini anladım en azından. İnşallah herkesin projeleri geçer emekleri boşa gitmez.

    Yanıtla
  3. Bu tür bilgiler çoğunlukla para karşılığı satılıyor. Paylaşımınız için teşekkürler. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

    Yanıtla
  4. merhabalar, grubumuzun (Erasmus+ Paylaşım Merkezi) linkini koymanız çok hoş olmuş. teşekkürler.

    Yanıtla
  5. Mwrhabalar, KA220 proje yazımı için örnek doldurulmuş bir form var midır? Yoksa bile aşama aşama nasıl ilerleniyor sorusunun cevabini aramaktayız

    Yanıtla
  6. Hocam, bilgi paylaşımınız için sayfanıza çok teşekkürler. Bilgiler, oldukça açıklayıcı olmuş. Ben nereden başlamalıyım, ne yapmalıyım derken, paylaşımınız sayesinde nelere dikkat etmem gerektiğini çok iyi anladım. Sağolun.

    Yanıtla
  7. Merhabalar. Elinizde Letter of Invitation örneği var mıdır? Ortaklarımıza göndermemiz gerekiyor. Varsa çok makbule geçer:) Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın